افرا، چوبی فوق العاده محکم با ظاهری زیبا است که به دلیل تنوع رنگی و دوام بالا به یکی از محبوب ترین چوب ها در صنایع مختلف تبدیل شده است. اگرچه دهها گونه از درختان افرا در سراسر جهان وجود دارد، اما گونهای که در میان نجاران رایج است، افرا سخت که معروف به افرا شکر یا میپل می باشد. به طور معمول، ارتفاع درخت افرا 25 تا 35 متر و قطر تنه آن به 2 تا 3 فوت میرسد.
انواع چوب افرا
هنگام خرید چوب افرا ممکن است اسامی زیادی برای این چوب بشنوید که در ادامه به معرفی هریک پرداخته ایم:
1. افرا قرمز (Acer rubrum)
افرا قرمز یک چوب محکم، بادوام و دارای طرحهای مجعد است که به دلیل رنگ قرمز گلها، شاخهها، دانهها و برگهای پاییزی خود، افرا قرمز نام گرفت. به طور کلی کار با چوب افرا قرمز با استفاده از ابزارهای دستی و برقی آسان است؛ اما به دلیل چگالی بالا، چوب در هنگام ماشین کاری با کاترهای سرعت بالا تمایل به سوختن دارد.
2. افرا نقرهای (Acer saccharinum)
افرا نقرهای به نامهای افرا نهر، بزرگ، آبی، افرای مردابی یا سفید نیز شناخته شده است که در دسته چوب های نرم قرار دارد. رنگ این نوع چوب از قهوهای مایل به قرمز تیره و همچنین رنگی نزدیک به رنگ چوب صنوبر سفید قرار دارد. این نوع الوار برای محیط های بیرونی کاربرد زیادی نداشته؛ زیرا مقاومت کمی در برابر پوسیدگی دارد. برخلاف مقاومت کم در برابر رطوبت، چگالی افرای نقرهای کم بوده که این امر باعث شده نجاران به راحتی با ابزارهای مختلف آن را برش دهند.
3. افرا سیاه (Acer Nigrum)
افرا سیاه چوبی سخت، پایدار و مقرون به صرفه بوده که به افرای سیاه شکر نیز معروف است و در دسته چوب های سخت قرار دارد. رنگ چوب افرای سیاه، قهوهای مایل به زرد روشن و تقریباً سفید است که این نوع چوب برخلاف افرا نقره ای مقاومت و دوام بالایی دارد که این ویژگی باعث شده اکثر نجاران برای کارهایی همچون ساخت ام دی اف، ساخت تخت و تخته سه لایه از این چوب استفاده کنند.
4. افرا برگ بزرگ (Acer macrophyllum)
افرا برگ بزرگ یکی از گونههای معروف افرا است که نسبتاً بادوام بوده و همانطور که از نامش پیداست، برگهای بزرگی به اندازه 15 تا 30 سانتیمتر دارد. این نوع الوار به طور گسترده برای کنده کاری روی چوب استفاده میشود. چوب افرا به عنوان افرا اورگان نیز شناخته شده و رنگ چوب آن قهوهای مایل به قرمز تیره است که مقاومت و استحکام آن نسبت به شرایط مختلف متغییر است. به عنوان مثال، این چوب برای استفاده در فصای باز مناسب نبوده؛ زیرا مستعد حمله حشرات می باشد.
5. افرا سیکامور (Acer pseudoplatanus)
درخت افرا سیکامور دارای بافت ریز می باشد که به آن چنار اروپایی نیز میگویند. رنگ این نوع چوب افرا قهوهای مایل به قرمز روشن است.
6. افرا فیلد (ایسر کمپستر)
افرا فیلد چوبی محکم، نسبتاً بادوام و مقرون به صرفه است که به عنوان افرا پرچین نیز شناخته میشود. این نوع چوب به دلیل بافتی یکنواخت و صاف به طور گسترده برای ساخت مبلمان داخلی استفاده میشود که رنگ آن قهوهای مایل به قرمز تیره است.
خصوصیات و ویژگیهای فیزیکی چوب افرا
- نوع چوب: سخت
- میزان سختی برای کار: آسان
- رنگ چوب: قهوهای مایل به قرمز تیره
- مقاومت در برابر پوسیدگی: متوسط
مزایا و معایب چوب افرا
مزایای چوب افرا
- به مراقبت و نگهداری کم نیاز دارد.
- چوب افرا بسیار مقرون به صرفه است.
- ظاهری زیبا و رنگی مایل به قهوهای تیره دارد.
- این الوار چوبی در دسته چوب های سخت قرار دارد.
معایب چوب افرا
- چوب افرا مستعد خط و خش است.
- رنگ آمیزی آن سخت می باشد.
- رنگ چوب افرا به مرور زمان از بین میرود.
کاربرد درخت افرا
- تهیه هیزم
- تولید کفپوش چوبی
- تولید تجهیزات ورزشی
- استفاده از چوب آن در نجاری
- استفادههای غذایی برای انسان و حیوانات
- تولید آلات موسیقی با استفاده از چوب افرا
- استفاده از شربت آن برای تغذیه زنبورهای عسل و تولید عسل
بافت چوب افرا چگونه است؟
چوب افرا بافتی ظریف، یکنواخت و عموماً صاف دارد که ممکن است در بافت هایی همچون شعلهای، فرفری، موجدار، کمانچهای روی آنها دیده شود. تغییر بافت و یا شکل چوب افرا معمولاً در اثر فشار، آسیب یا بیماری در درخت حین رشد ناشی میشود. چوب افرا با طرحهای نامبرده شده اغلب برای تولید مبلمان و کفپوشهای سفارشی استفاده میشوند.
قیمت و خرید چوب افرا
اگر به دنبال چوب افرا با کیفیت بالا هستید، به طور طبیعی قیمت آن نیز بیشتر خواهد بود. همچنین برای خرید چوب افرا، شما انتخابهای متفاوتی از جمله تخته سه لایی و تخته چندلایی خواهید داشت که از انواع چوب افرا میتوان در تولید آنها استفاده کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با قیمت چوب افرا با کارشناسان ما تماس حاصل نمایید.